News Digging > Featured > Prototyp malého reaktoru z Česka. Podle vědců z Řeže bude sloužit hlavně jako zdroj tepla – Echo24.cz
Prototyp malého reaktoru z Česka. Podle vědců z Řeže bude sloužit hlavně jako zdroj tepla - Echo24.cz,Centrum výzkumu Řež připravuje projekt malého modulárního reaktoru CR-100. Náklady na získání potřebných podkladů k výstavbě dosáhnou kolem 2,5 miliardy korun, měl by je zajistit stát, ministerstvo průmyslu a obchodu by se v nejbližší době mělo vyjádřit k možnostem a dalšímu postupu. Příprava potrvá kolem deseti let. Výkon reaktoru by měl být 100 tepelných megawattů. Do konce letošního roku by mohla být vytipovaná lokalita. Reaktor by sloužil především jako zdroj tepla. Novinářům to při středečním setkání řekl ředitel sekce jaderné bezpečnosti v Centru výzkumu Řež David Harut.

Prototyp malého reaktoru z Česka. Podle vědců z Řeže bude sloužit hlavně jako zdroj tepla – Echo24.cz

Centrum výzkumu Řež připravuje projekt malého modulárního reaktoru CR-100. Náklady na získání potřebných podkladů k výstavbě dosáhnou kolem 2,5 miliardy korun, měl by je zajistit stát, ministerstvo průmyslu a obchodu by se v nejbližší době mělo vyjádřit k možnostem a dalšímu postupu. Příprava potrvá kolem deseti let. Výkon reaktoru by měl být 100 tepelných megawattů. Do konce letošního roku by mohla být vytipovaná lokalita. Reaktor by sloužil především jako zdroj tepla. Novinářům to při středečním setkání řekl ředitel sekce jaderné bezpečnosti v Centru výzkumu Řež David Harut.